Een eigen zwembad spreekt tot de verbeelding. Veel mensen dromen ervan en wagen uiteindelijk de sprong in het… water. Maar net zoals bij andere bouwprojecten moet je de installatie van een eigen zwembad goed voorbereiden. Wij zetten vijf factoren op een rijtje waarmee je rekening moet houden om zorgeloos van je zwembad te genieten.
Eigen zwembad aanleggen: waar beginnen?
Een eigen zwembad begint met een doordacht plan. Net zoals bij de constructie van je woning heb je een gedetailleerd overzicht van de werkzaamheden nodig. Wie doet wat, wanneer en hoe? Welke leveranciers spreek je aan en wat zijn de prijzen? Verder moet je ook rekening houden met de afmetingen en de plaatsing in de tuin (uit de schaduw!). Uiteraard is het budget een belangrijk aandachtspunt. Ga je enkel voor een zwembad of bouw je er meteen ook een poolhouse bij? Het heeft allemaal een impact op het kostenplaatje.
Een inbouw- of opbouwzwembad?
Als je beslist om een eigen zwembad te installeren, kan je kiezen uit twee modellen:
- Inbouwzwembad: wordt in de grond ingebouwd en gaat naadloos over in de tuin.
- Opbouwzwembad: wordt niet ingegraven en is gemakkelijk te installeren en af te breken.
Het spreekt voor zich dat opbouwzwembaden een stuk goedkoper zijn dan inbouwzwembaden. Maar met een inbouwzwembad haal je het ‘echte werk’ in huis en geef je je tuin extra cachet.
Zwembad bouwen en onderhouden
Een inbouwzwembad bouwen laten je het best over aan een gespecialiseerd bedrijf. Er komt zo veel bij kijken dat het moeilijk is om de klus in je eentje te klaren. Het onderhoud kan je natuurlijk wel zelf doen. Vooral de waterkwaliteit is van groot belang. Daardoor vergroot het comfort tijdens het zwemmen en gaat je zwembad ook langer mee. Waarvoor moet je zwembadproducten gebruiken?
- Water helder maken
- pH-waarde van het water op peil houden
- Chloorgehalte regelen
In de handel zijn er kits verkrijgbaar die alle producten bevatten om je zwembad op de juiste manier te onderhouden: pH-regelaar, algenvernietiger, chloor en vloktabletten.
Een zwembadstofzuiger gebruik je om de bodem van je zwembad grondig te reinigen. Let er ook op dat je de zwembadfilter regelmatig proper maakt, want anders kan die verstoppen en stuk gaan.
Eigen zwembad verwarmen
De verwarming van een zwembad kost handenvol geld. Heel wat mensen kiezen dan ook voor hernieuwbare energie in de vorm van zonnecollectoren of een warmtepomp:
- Zwembad verwarmen met zonnecollectoren: het zwembadwater wordt door de collectoren gepompt en op die manier verwarmd. Zonnecollectoren zijn vrij eenvoudig te installeren en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.
- Zwembad verwarmen met een warmtepomp: een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht waarmee het zwembadwater verwarmd wordt.
Je zwembad winterklaar maken
Zodra het kwik onder de 12° daalt, moet je je zwembad op de winter voorbereiden. Eerst en vooral is het belangrijk om al het water uit de pomp en de filter te laten vloeien. De leidingen en koppelstukken moet je afkoppelen. Om schade door vrieskou te voorkomen, kan je een ijsbreker gebruiken. Voorzie verder ook een winterzeil (je kan dat op maat laten maken).
Maak de bodem proper en zorg voor de juiste pH-waarde (tussen 7,20 en 7,40). Gebruik een product om algenvorming tegen te gaan en doe chloortabletten in de vlotter.
Als je je op de juiste manier voorbereidt en je zwembad goed onderhoudt, beleef je gegarandeerd waterpret!
Google+