Verliest je gazon naar verloop van tijd zijn frisgroene kleur? Dan is het de hoogste tijd om je gazon te revitaliseren. Blaas je gazon nieuw leven in door middel van een grondig onderhoud.
Hoe knap ik mijn gazon op?
Je gazon af en toe stevig onder handen nemen garandeert een frisgroen grasperkje. Zo zijn er enkele stappen die je best doorloopt om een goed resultaat te bekomen. Start alvast met je gazon te maaien. Kort genoeg, maar zeker niet te laag. Neem als richthoogte 4 cm.
Vervolgens neem je de verticuteerder en doorloop je de volledige gazon. Zo wordt de viltlaag verwijderd. Een viltlaag is een opeenhoping van plantaardig materiaal zoals resten gemaaid gras, stengels, mos, afgestorven gras en ander organisch afval. Een dunne viltlaag kan geen kwaad, maar vanaf een dikte van 1 cm wordt het problematisch en moet het dus verwijderd worden. Vanaf deze dikte verstikt het namelijk je gazon.
Eens de viltlaag is verwijderd, kan je de gazon opnieuw bemesten met een onderhoudsmest. Deze zal de sterk uitgedunde grasbodem terug rijkelijk laten aangroeien. Deze samenstelling van verschillende voedingsstoffen zorgt ervoor dat je gazon zich snel en goed zal herstellen.
Tot slot kan je de kale delen in je gazon terug bijzaaien. Zo bekom je sneller een frisgroen resultaat.
Wanneer pak ik mijn gazon het best aan?
Je gazon een stevig onderhoud geven kan bij voorkeur in het voor- of najaar. Ideaal is een tweejaarlijks onderhoud van je gazon. Zo kan je in het voorjaar (april-mei) al een eerste onderhoudsbeurt geven en tegen eind september nog een tweede beurt, juist voor het ingaan van de herfst. Alles hangt af van de kwaliteit van je grasmat. Meer dan twee keer per jaar wordt niet aangeraden. Je grasperk moet namelijk nog voldoende tijd hebben om goed en volledig te herstellen.