Het gras niet zelf moeten afrijden? Het is de droom van iedere man! Tegenwoordig kan het met de robotmaaiers. Deze automatische grasmaaiers zijn aan een sterke opmars bezig en doen het werk voor jou, terwijl jij vanuit je luie zetel toekijkt. Maar waarop moet je letten bij het installeren van een robotmaaier?
Tuin afbakenen
Niets zo vervelend als een robotmaaier die richting buren uitwijkt of op de waterpartij in je tuin afstevent. Robotmaaiers werken met behulp van een begrenzingsdraad. Je moet dus om te beginnen je tuin afbakenen zodat de robotmaaier de weg niet kwijt geraakt. Zodra hij een draad detecteert, draait hij zich automatisch om en zal hij dus niet buiten het afgebakende gebied komen. De begrenzingsdraad plaats je aan de rand van je tuin, maar ook rond bloemenperken, tuinvijvers en andere obstakels.
Genoeg draairuimte voorzien
Zorg ervoor dat je een marge van 20 cm voorziet aan hagen en randen en 30 centimeter aan muren. Die afstanden zijn nodig omdat het chassis van robotmaaiers groter is dan de maaischijf en ze ruimte nodig hebben om te draaien. De draad zet je vast met haken of door met een spade een gleufje in het gazon te maken.
Begeleidingsdraad robotmaaier plaatsen
De volgende stap is het plaatsen van de begeleidingsdraad die verbonden is met het laadstation. Daarmee vind de robotmaaier de weg terug naar het laadstation als de batterijen zijn opgebruikt. Hij is verbonden met de begrenzingsdraad en zorgt ook voor een gelijkmatig maairesultaat. Zorg ervoor dat je beide draden op de juiste manier installeert en met elkaar verbindt.
Robotmaaier functioneert ’s nachts, bij regen en op zondag
Het is een genot om robotmaaiers aan het werk te zien. Robotmaaiers functioneren quasi geluidloos, dus op zondag maaien is geen probleem. Ook ’s nachts of bij regenweer doen ze hun ding. Elk model kan een bepaald aantal vierkante meters per uur aan. Doorgaans moet je ze na een uur maaien weer opladen. Het verbruik varieert per model (van 9 tot 25 kilowatt per maand).
Google+