Nu het mooie weer (eindelijk!) zijn opwachting maakt, is het moment aangebroken om te genieten van ons terras en het zonnetje. Een terras in natuursteen is absoluut een goeie keuze: het heeft een karakteristieke uitstraling, is onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee.
Troeven natuursteen
Natuursteen is een materiaal dat heel wat troeven kan voorleggen en dan ook veel gebruikt wordt. Een terras in natuursteen past bij verschillende stijlen: landelijke woningen, maar ook zeker bij moderne huizen. De terrastegels kunnen in verschillende patronen gelegd worden en roepen een zuiders gevoel op. Bijkomend voordeel: zelfs in de winter of bij regenweer behouden de tegels hun oorspronkelijke grandeur.
Natuursteen terras aanleggen: aandachtspunten
Het aanleggen van een terras in natuursteen is precisiewerk dat je – mits een goede voorbereiding en het volgen van de juiste instructies – zelf kan doen. De twee belangrijkste aandachtspunten zijn: voorzie voldoende ruimte voor de uitzettingsvoegen en zorg voor een goede afwatering. Het zijn twee belangrijke zaken die je niet uit het oog mag verliezen, want anders loop je het risico dat je terras beschadigd geraakt en je van vooraf aan moet beginnen.
Plaatsen natuursteen tegels
Om te beginnen, moet je een stevige en waterdoorlatende ondergrond voorzien. De tegels van natuursteen leg je in een gestabiliseerd mortelbed. Gebruik een afreilat en aluminium profielen om de ondergrond volledig waterpas te krijgen. Een goede afwatering (van 1 à 2 cm) zorgt ervoor dat het regenwater afgevoerd wordt en je niet met vochtproblemen te maken krijgt. Nadat je de terrastegels hebt gelegd, moet je ze nog invoegen. Laat het terras enkele dagen drogen vooraleer je het gebruikt.
Verschillende patronen en afwerkingsmogelijkheden
Je kan terras in natuursteen in verschillende patronen aanleggen. Veel mensen kiezen voor terrastegels van dezelfde grootte (60 x 60 cm, 80 x 80 cm of zelfs 100 x 100 cm), maar je kan ook kleine en grote tegels afwisselen. Met het Victoriaans verband gebruik je tegels van 3 formaten en bij het Romaans verband wordt er met maar liefst 8 formaten gewerkt.
Ook op het gebied van afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Dikwijls wordt er voor een verouderde (of getrommelde) tegel gekozen. De tegels worden op een trilplaat geplaatst waardoor de hoekjes eraf springen en je een verouderde look verkrijgt.